085 4011 455
[email protected]
Mijn account
Facebook
Twitter
Google+
YouTube
BALANS-paardendekenwasserij
  • HOME
  • WIE ZIJN WIJ
  • ONDERHOUDSTIPS
  • BLOG
  • MIJN ACCOUNT
  • MIJN WASGOED BEHANDELEN
Wasmand
Product was added to your cart

Winkelmand

‘Waterdichte’ paardendeken

juni 18, 2016Waterdichte paardendeken4 reactiesPim van Asperdt

Waterdichte paardendeken

Een waterdichte paardendeken, bestaat ze wel? We zijn net terug van een ochtend Paard&Leven op het mooie KNHS-terrein in Ermelo. Op de weg terug begint het te regenen, een rivier was er niks bij. Het eerste waar we aan denken, een kennis ging net het terrein op voor een clinic van Annemarie van der Toorn zonder jas… Sta je dus net in de piste zeiknat te regenen, ouch. Afgelopen winter hebben wij heel veel middelen en stoffen getest volgens de EN-norm. De waterdichte kwaliteiten van een paardendeken zijn niet hetzelfde als onze behandeling met het vuil- en waterafstotende impregneermiddel. Hoe zit dat dan? Wij willen in ieder geval de best mogelijke behandeling van je paardendeken, dus je paard! 

Paard in de regen

Dit geldt natuurlijk net zo goed voor je paard wanneer je hem buiten zet wil je niet dat hij gelijk zeiknat regent. Nu is het niet zo koud en kan het allemaal niet zo veel kwaad, maar in het begin van de lente of in de herfst wanneer de warmte het laat afweten en er meer wind staat kan het toch echt onprettig zijn. Logisch dat je daar je paard tegen wilt beschermen. Zelf wil je toch ook niet nat in het gure weer buiten staan? Je paard elke keer binnen zetten is geen optie dus de keuze voor een paardendeken is snel gemaakt. Maar dan wel graag 1 die waterdicht is.

Wat is een waterdichte paardendeken?

Wat is een waterdichte paardendeken nu eigenlijk? Eigenlijk vinden we het woord waterdicht een foute keuze. Waterdicht wil zeggen dat een geen water door een bepaalde stof gaat. Wij gebruiken liever het woord waterdichtheid of wel waterproof in het Engels.

Waterdichtheid is de mate waarin een materiaal of product water tegenhoudt.

Waarom, nou we willen allemaal wel dat een paardendeken ademt. Of in ieder geval dat een paard zijn eigen (transpiratie)vocht kwijt kan. Een plastic zeil zou hem helemaal afsluiten dat geeft nog meer problemen. Dus een paardendeken die zoveel mogelijk water tegen houdt maar wel ademend is zodat het vocht van een paard wel wordt afgevoerd.

Voor een fabrikant van paardendekens is dat dus behoorlijk dilemma. Sterker nog, hoe kom jij er achter welke deken past bij jouw paard en jouw wensen? Op verschillende manieren wordt er over de waterdichtheid van paardendekens gesproken, maar helpt dat jouw dan ook? Zomaar een paar vragen die je je zelf kunt stellen.

Hoe wordt een paardendeken ‘waterdicht’ gemaakt?

Een dicht geweven, vaak nylon, stof wordt er vaak gebruikt. Getapete naden hoor je ook nog wel eens en waterresistant garen. Even surfen verder komen we zelfs een waterdicht garantie van 2 jaar tegen op waterdichte paardendekens bij Divoza, op een pagony-deken. Interessant. Bij Epplejeck komen we waterdichte paardendekens tegen met een teflon coating. Dus dan kan je er van uitgaan dat de buitenzijde van de paardendeken vuil- en waterafstotend is.

Eigenlijk elke waterdichte deken heeft een buitenstof die aan de binnenzijde een extra lijmachtige laag ook wel coating genoemd, die er voor zorgt dat de stof wel ademt van binnen uit maar van buiten het water tegen houdt. Deze dekens hebben nooit naden over de rug waardoor de verschillende lagen van de deken, binnen- en buitenlaag en eventueel de vulling aan de rand, dus bij de bies wordt vastgezet aan elkaar.

Vuil- en waterafstotende behandeling

De vuil- en waterafstotende behandeling, wat doen wij dan? Goeie vraag! Wij maken tot 1 juli gebruik van een wash-in impregneermiddel van Renco Original. Dat wil zeggen dat de paardendekens na het reinigen een extra spoelbeurt krijgen waar een additief wordt toegevoegd, het impregneermiddel. In deze spoelbeurt hecht het impregneermiddel aan de buitenstof waardoor een vuil- en waterafstotende laag ontstaat. Er gebeurd dus niets met de waterdichtheid kwaliteiten van de paardendeken.

We leggen dit ook wel uit aan de hand van het voorbeeld van de waxbeurt die je in de wasstraat kan kiezen voor de auto.

Je auto is gewoon waterdicht, behalve door schade of ouderdom dan wel roest wordt de waterdichtheid minder.

Dit geldt natuurlijk ook voor je waterdichte paardendeken. Bij de auto zorgt de waxbeurt er voor dat vuil en water minder makkelijk hechten aan de lak. Zo is dat dus ook bij onze behandeling. De kwaliteit en het gebruik van de paardendeken hebben het meeste invloed op de mate van waterdichtheid van een deken.

Wat gaan wij veranderen aan ons impregneerproces?

De auto uit ons voorbeeld krijgt de wax alleen maar aangebracht op de buitenkant van de auto, da’s eigenlijk best logisch. En naar mate de tijd verstrijkt wordt de werking minder en is de auto simpelweg weer toe aan een nieuwe was- en waxbeurt. Allemaal heel logisch tot nu toe. “Maar waarom gebruiken wij dan een wash-in impregneermiddel?”

Dat gaan we dus ook niet meer doen vanaf 1 juli! We hebben diverse stoffen getest van oude en nieuwe dekens. Zo ook de verschillende manieren van behandelen en wat blijkt, rechtstreeks op de buitenzijde aanbrengen werkt het beste. Sterker nog, meer dan 90% van de stoffen voldoet dan weer aan de norm van 3000 mm in de kolomtest.

Waterkolom tester

De stempel waartussen de stof wordt vastgezet in de waterkolom tester

Dat valt volgens de norm* voor stoffen onder de noemer ‘waterdicht’. Dus er wordt dusdanig veel water tegen gehouden onder druk dat de stof daarna weer waterdicht genoemd mag worden. Lekker verwarrend natuurlijk maar wij weten genoeg.

Vanaf 1 juli gaan wij alle paardendekens waarbij een extra impregneer behandeling besteld wordt dus na het wassen en drogen inspuiten met het nieuwe middel van Renco Original. Dit wil niet zeggen dat wash-in slecht is maar deze manier van behandelen geeft een 2x beter resultaat! Daar kunnen wij niet omheen want we willen een deken zo goed bruikbaar mogelijk weer afleveren zodat hij maximale bescherming biedt aan jouw paard!

Wil je meer weten over de onderzoeken die we hebben gedaan of zelf een proefflacon aanvragen, laat het ons weten!

 

*De normen waar het om gaat bij stoffen waterdicht maken, NEN 20811 voorheen DIN 53886

 

 

Vorige artikel Help een klacht! Volgende artikel Einde vakantie. Wees voorbereid!

4 reacties. Reactie plaatsen

Cynthia
juli 31, 2017 1:22 pm

3000 watercolom lijkt mij echt niet genoeg voor een paard wat 24/7 buiten staat. Als ik naar mijn eigen kleding kijk moet die al minimaal 5000 hebben anders is het niet bestand tegen druk. Wil natuurlijk voorkomen dat mijn paard nat wordt door ergens tegenaan te staan oid. Hoe kan dit?

Beantwoorden
Pim van Asperdt
augustus 14, 2017 9:44 am

Hoi Cynthia,

3000mm is de norm in de textielbranche. Vaal wil men ook dat de stof nog ademend is natuurlijk. Zeker als het om je paard gaat.

Ik kan me goed voorstellen dat je in koude tijden miet wil dat je paard ook nog eens nat wordt.

Beantwoorden
Samantha
juni 20, 2016 6:15 pm

Geweldig nieuws!
Ik zou ook wel een proef flacon willen proberen .

Beantwoorden
Pim van Asperdt
juli 4, 2016 12:04 pm

Goedemiddag Samantha,

Dat is zeker mogelijk! Je kunt je via deze link opgeven voor een proefflacon. Wanneer de betaling binnen is komt deze zo spoedig mogelijk jouw kant op.

Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Liever zelf inleveren?

SERVICEPUNT BIJ U IN DE BUURT
  • Gratis tips: Paardendekens onderhouden
  • Onderzoek: Schimmel in paardendekens
  • Onderzoek: Zoönosen bij paarden
  • Video’s van Balans

Maak gebruik van onze spoedservice

SPOEDSERVICE
  • Onderhoudspakket
  • Bucas paardendekens wassen
  • Horseware paardendekens wassen
Email
Facebook
Twitter
Google+
YouTube

Kosteloos halen en brengen

Gratis halen en brengen
  • Contact
  • Wie zijn wij
  • Prijslijst
  • Handleiding webshop
© 2018 All rights reserved. Dekenwasserij.com www.dekenwasserij.com
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok